poniedziałek, 20 stycznia 2014

Zupka z buraków, kopru włoskiego i jabłek...

Świetna na tę porę roku zupa z buraczków i kopru włoskiego - wspomaga oczyszczanie wątroby. 

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek

1 główka kopru włoskiego
1 cebula
2 ząbki czosnku 

3 średnie buraki 
2 małe jabłka 
1.5L wywaru z warzyw
Pieprz i sól morska do smaku



Przygotowanie: Podgrzać oliwkę na lekkim ogniu i podsmażyć delikatnie - do 5 minut - pokrojone: koper włoski, cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojone buraczki, jabłka i wywar warzywny. Gotować na lekkim ogniu aż buraczki i jabłka zmiękną - około 20 minut. Zmiksować całość na tzw. ''krem'', doprawić pieprzem i solą.


Z przepisów: Essential Nutrition

4 komentarze:

  1. Kopru włoskiego już u nas nie znajdę....ale zamiast wrzucę seler naciowy :) .Ciekawe,co mi wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tego, co pamiętam, mama nasiała kopru włoskiego i nie bardzo wiedziała co z tym robić. Z tego taka propozycja. Nie bardzo wiem czym zastąpić koper włoski, by smak był podobny... Seler naciowy nie ma tego anyżowego akcentu... Ciekawe jak się seler tu dopasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. brrrr nie cierpię anyżuuuuuu

    OdpowiedzUsuń
  4. No to seler naciowy ;). Zupka smakowała?

    OdpowiedzUsuń