poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Herbatka

Zieloną herbatę w Japoni czy Chinach pija się od stuleci. Jest znana z dobrego wpływu na układ krążenia, redukuje ryzyko zachorowań na raka i pomaga w utrzymaniu stabilnej wagi. Dobra jako poranny , pobudzający napój. Można ją również spożywać w postaci sfermentowanej. Zmienia wtedy nazwę na: Kombucha. Nazwa wywodzi się prawdopodobnie od japońskich słów „kombu” (brązowa alga) i „cha” (napój), również znana jako ''Nieśmiertelny Eliksir'' - rozwiązujący wiele problemów zdrowotnych i wzmacniający układ immunologiczny.

Kombuchę produkuje się ze słodzonej zielonej, białej, bądź czarnej herbaty. Można ją bez problemów przygotowywać w domu. Należy zakupić grzybek (internet) - tak zwany starter. Posłuży on  jako zaczyn do produkcji nowego napoju. Potrzebny będzie cukier,  gdyż grzybek  żywi się właśnie cukrem, dając w zamian liczne korzystne substancje. Zachodzi wtedy proces fermentacji. 

Przepis na litr Kombuchy:

Składniki:
  • litrowy słój z gazą oraz gumkę do przykrycia słoja na  wierzchu, aby dochodziło powietrze do środka 
  • grzybek dobrze umyty po poprzedniej fermentacji w zimnej, bieżącej wodzie aby nie miał ciemnych nalotów i przebarwień
  • około litr zaparzonej (ostudzonej) herbaty jedna łyżeczka / torebka na około jeden litr wody. Może to być herbata biała, zielona, czarna lub mieszanki herbat. Dodajac  np kwiaty jaśminu, uzyskamy bardzo subtelny smak
  • 100-125g cukru (pół szklanki) na każdy litr herbaty
Przygotowanie:
  • zaparz około litr herbaty, poczekaj aż odpowiednio naciągnie- według uznania
  • odcedź herbatę bądź wyciągnij torebkę
  • dodaj podaną ilość cukru, dobrze wymieszaj
  • przelej herbatę do słoja, gdy już będzie chłodna,umieść umyty grzybek w słoju
  • słój przykryj gazą i umocuj ją gumką
  • dstaw słój w zaciemnione, ale ciepłe miejsce. Optymalna temperaturą dla fermentacji  to około +20 stopni Celsjusza lub więcej.  Ważne jest, aby słój „oddychał”. 
Napój jest gotowy do spożycia, po około 10-12 dniach od rozpoczęcia produkcji nowego napoju. Im dłużej grzybek  fermentuje tym bardziej wyczuwalny staje się w smaku kwas octowy. Napój robi się wtedy cierpki, co nie każdemu smakuje. Końcówkę płynu można pozostawić jeszcze na kilka dni z grzybem w środku – otrzymamy wtedy starter. Rozlewając napój do picia najlepiej przefiltrować go go przez gazę, lub filtr od kawy , aby odcedzić fragmenty grzybni i malutkie grzybki. Osobiście przepadam za tym lekko gazowanym napojem! Fantastyczna alternatywa dla dzieci (i dorosłych!!) zachwycających się popularnymi napojami gazowanymi dostępnymi na na rynku.

Kombucha

Dlaczego warto spożywac kombuchę:
Wspomaga:
  • układ immunologiczny 
  • zwalczanie łuszczycy
  • profilaktykę przeziębień 
Hamuje:
  • rozwój bakterii gnilnych i patogennych 
  • hamuje również rozwój grzybicy jelit (zakażenia drożdżakowe, kandydoza)
Reguluje:
  • przemianę materii 
  • ciśnienie krwi
Zmniejsza:
  • objawy menopauzy 
  • ryzyko nowotworów
  • poziom cholesterolu
 Łagodzi objawy:
  • migreny
  • reumatyzmu
  • astmy
Ponadto:
  • wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej 
  • poprawia koncentrację
  • wzmacnia układ krązenia, siłę widzenia, stawy, skórę oraz włosy
  • wpływa kojąco na układ nerwowy
  • skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami

Nie da się nie polubić tej fermentowanej herbatki! ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz