sobota, 2 listopada 2013

Jesienna zupka

Na jesienne wieczory, rozgrzewająca zupa spod skrzydeł pewnego Anioła ;), który zawitał w moim domostwie ;).

Podstawowe składniki zupki jak na zdjęciu:
  • namoczona przez noc soczewica
  • kapusta
  • seler naciowy
  • korzeń pietruszki
  • pora
  • marchew
  • czosnek
  • chili

Chili doda tutaj sporo ciepła, a zawarta w niej kapsaicyna może działać przeciw rakowo (obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów). Wiemy również, że ...kapsaicyna wspomaga odchudzanie

Przygotowanie:
Warzywa należy poszatkować, a następnie gotować wraz z soczewicą przez około 35 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ja również dodałam łyżkę przecieru pomidorowego i na koniec świeżej pietruszki.

Muszę przyznać, że w mojej kuchni trudno o wymierzone i odważone przepisy. Lubię improwizację, wyobraźnię i eksperymenty ;). Dlatego zachęcam do przygód smakowych. Ot, prosta zupa, z akcentem chili nabierze egzotycznego smaku.

 


3 komentarze:

  1. hmmm smaczna :) Inkas

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jest smaczna, rozgrzewa i prawie sama się robi, kiedy wszystkie składniki są w garnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajny anioł:-) dopiero dziś go zauważyłam:-D, uściski A

    OdpowiedzUsuń